ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFELDOLGOZÓ

Engedélyszám: E-000010/2013/A013

A(z) ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFELDOLGOZÓ szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó feladata a különböző zöldség- és gyümölcskészítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni zöldségkonzerveket gyártani
  • gyümölcsbefőtteket készíteni
  • lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket előállítani
  • aszalni, szárítmányokat készíteni, savanyítani
  • gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani
  • üzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni
  • melléktermékeket, hulladékokat kezelni
  • munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni
  • vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
34 541 02 Élelmiszeripari szakmunkás szakképesítés

A(z) ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFELDOLGOZÓ képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

Szakmai előképzettség: nincs

Előírt gyakorlat: nincs

Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek

Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/Gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 240-360 óra

A(z) OKJ 31 541 12 azonosító számú, ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFELDOLGOZÓ megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás

10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

A(z) ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFELDOLGOZÓ komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: Valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység
  1. A) A vizsgafeladat megnevezése:

Különböző zöldség-, gyümölcskészítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

 

A vizsgafeladat ismertetése:

A zöldség-, gyümölcskészítmények típusához (szárított, vagy aszalt, savanyított, vagy konzerv) megfelelő alapanyagok felhasználásával tartósítóipari terméket gyárt, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket.

 

A vizsgafeladat időtartama: 60 perc

A vizsgafeladat aránya: 60 %

 

  1. B) A vizsgafeladat megnevezése:

Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok végzése, vagy a késztermék ellenőrzése és minősítése.

A vizsgafeladat ismertetése:

Az aktuális munkafolyamattól függően:

  • alapanyag vizsgálat, vagy
  • gyártásközi vizsgálatok, vagy
  • késztermékek meghatározása, vagy
  • késztermékek érzékszervi minősítése

 

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc

A vizsgafeladat aránya: 20%

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése:

Élelmiszeripari vállalkozások alapjai

 

A vizsgafeladat ismertetése: A vállalkozás indításával és működtetésével, termékértékesítéssel kapcsolatos ismeretek bemutatása.

 

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)

A vizsgafeladat aránya: 20 %