TEJTERMÉKGYÁRTÓ (OKJ 34 541 02, E-000010/2013/A062)

Engedélyszám: E-000010/2013/A062

A(z) TEJTERMÉKGYÁRTÓ (OKJ 34 541 02, E-000010/2013/A062) szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Tejtermékgyártó feladata a különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek,
valamint a vaj, sajt, ömlesztett sajt, sajtkészítmény, túró) technológiai műveleteinek szakszerű, önálló
gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan
betartásával.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

- alapanyagokat (tej, tejszín, sajtféleségek) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni,
tárolni, előkészíteni
- tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni
- pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani
(fogyasztói tej, soványtejes-kakaó, pudingféleségek, natúr és ízesített joghurt és kefir, tejföl, habtejszín,
natúr és ízesített tartós termékek)
- vaj- és vajkészítményeket gyártani
- különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni
- natúr és ízesített friss, érlelt, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket készíteni különböző állatfajok tejének
felhasználásával
- túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával
- gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni
- technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani
- tejüzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni,
- melléktermékeket, hulladékokat kezelni
- munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
34 541 02 Élelmiszeripari szakmunkás szakképesítés

A(z) TEJTERMÉKGYÁRTÓ (OKJ 34 541 02, E-000010/2013/A062) képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
vagy iskolai előképzettség hiányában
Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az
élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Szakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
Pályaalkalmassági követelmények: -

Elmélet/Gyakorlat aránya:

Elméleti képzési idő aránya: 30 %

Gyakorlati képzési idő aránya:70 %

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 240-360 óra

A(z) TEJTERMÉKGYÁRTÓ (OKJ 34 541 02, E-000010/2013/A062) megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

10900-12 Tejtermékgyártás

10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

A(z) TEJTERMÉKGYÁRTÓ (OKJ 34 541 02, E-000010/2013/A062) komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység

A) A vizsgafeladat megnevezése:
Különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek, valamint a vaj, sajt,
ömlesztett sajt, túró) technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-,
környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A vizsgafeladat ismertetése:
A készítendő tejtermék típusához megfelelő alapanyagok felhasználásával friss fogyasztású, savanyított,
alvasztott, tartós termékeket, valamint vajat, sajtot, ömlesztett sajtot, túrót gyárt, elvégzi az aktuális technológiai
műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %


B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok elvégzése, vagy a késztermék ellenőrzése és minősítése.
Az aktuális munkafolyamattól függően:
? alapanyag-vizsgálat (tej savfoka, sűrűsége, zsírtartalma), vagy
? gyártásközi vizsgálatok (savfok, sűrűség, pasztőrözöttség, pH), vagy
? késztermékek savfokának, pH-jának, zsírtartalmának meghatározása, vagy
? késztermékek érzékszervi minősítése
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése:
Élelmiszeripari vállalkozások alapjai
A vizsgafeladat ismertetése:
A vállalkozás indításával és működtetésével, termékértékesítéssel kapcsolatos ismeretek bemutatása.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 20 %