SZÁRAZTÉSZTA GYÁRTÓ (E-000010/2013/B011)

Engedélyszám: E-000010/2013/B011

A(z) SZÁRAZTÉSZTA GYÁRTÓ (E-000010/2013/B011) szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Felkészül a munkára és előkészíti a munkafolyamatokat. A száraztészta készítéséhez szükséges alap -, járulékos és segédanyagok tulajdonságainak, minőségi követelményeinek ismeretében és alkalmazva a receptúrákat és gyártástechnológiát, különböző száraztészta típusokat állít össze. A feldolgozott tészta elkészítésénél használja a száraztészta készítés gépeit, berendezéseit. A szárítás előtt a tészta típusának megfelelően formáz. Szakszerűen szárít. A csomagolóanyagok típusainak ismeretében beállítja a csomagolási súlyokat, majd becsomagolja és termékcímkével látja el a száraztésztát. Az elkészült termékeket megfelelő körülmények között tárolja és raktározza. Betartja a higiéniai, élelmiszerbiztonsági és balesetvédelmi szabályokat, előírásokat.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A feldolgozott tészta elkészítésénél használja a száraztészta készítés gépeit, berendezéseit. A szárítás előtt a tészta típusának megfelelően formáz. Szakszerűen szárít. A csomagolóanyagok típusainak ismeretében beállítja a csomagolási súlyokat, majd becsomagolja és termékcímkével látja el a száraztésztát. Az elkészült termékeket megfelelő körülmények között tárolja és raktározza.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
- - -

A(z) SZÁRAZTÉSZTA GYÁRTÓ (E-000010/2013/B011) képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Iskolai előképzettség: nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: szakmai előképzettséghez nem kötött
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükséges, éspedig: 27/2000. (IX. 30.) EüM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet módosításáról
Előírt gyakorlati idő: nem szükséges
Egyéb feltételek: szükséges, éspedig: az előírt iskolai végzettség hiányában sikeres bemeneti kompetenciamérés eredményeképpen is be lehet kapcsolódni a képzésbe.

Elmélet/Gyakorlat aránya:

30%-elmélet

70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 320-400

A(z) SZÁRAZTÉSZTA GYÁRTÓ (E-000010/2013/B011) megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

Száraztésztagyártás anyagai és azok előkészítése

Száraztésztagyártás eszközei, technológiája

A száraztészta csomagolása, tárolása, raktározása