SZAKÁCS (OKJ 34 811 04, E-000010/2013/A057)

Engedélyszám: E-000010/2013/A057

A(z) SZAKÁCS (OKJ 34 811 04, E-000010/2013/A057) szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat összeállítani
  • az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározni
  • felmérni a meglévő készletek mennyiségét
  • árut átvenni
  • előkészíteni és rendeltetésszerűen használni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat
  • nyersanyagokat előkészíteni
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni
  • különféle ételeket készíteni
  • az elkészített ételeket melegen illetve hidegen tartani
  • a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalni, díszíteni
  • a maradványokat kezelni
  • a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
  • feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezni
  • technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérteni, felhasználni

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
35 811 03 Diétás szakács szakképesítés-ráépülés

A(z) SZAKÁCS (OKJ 34 811 04, E-000010/2013/A057) képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában kompetencia teszt megírása. 

Szakmai előképzettség: nincs

Előírt gyakorlat: nincs

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek

Elmélet/Gyakorlat aránya:

30%-elmélet

70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 900-1300 óra

A(z) SZAKÁCS (OKJ 34 811 04, E-000010/2013/A057) megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

11518-16 Élelmiszerismeret

11561-16 Gazdálkodási ismeretek

12096-16 Szakács szakmai idegen nyelv

12094-16 Ételkészítési ismeretek alapjai

12095-16 Ételkészítési ismeretek

11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek

11497-12 Foglalkoztatás I.

11499-12 Foglalkoztatás II.

A(z) SZAKÁCS (OKJ 34 811 04, E-000010/2013/A057) komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: Valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység

A.) Feladat megnevezése: Ételkészítés alapja

A vizsgafeladat ismertetése: A kihúzott tétel alapján munkatervet állít össze (időtartam 20 perc, súlyarány 10%) A vételezési jegy alapján leves betéttel, köret, főzelék feltéttel, étel kiegészítő saláta, egyszerű tésztaétel ételcsoportokból kétféle étel elkészítése és tálalása minimum három adagban.  (időtartam 120 perc, súlyarány 90%) 

A vizsgafeladat időtartama: 140 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %

B.)  A vizsgafeladat megnevezése: Ételkészítési ismeretek

A vizsgafeladat ismertetése: A kihúzott tétele alapján munkatervet állít össze (időtartam 20 perc, súlyarány 10%) A vételezési jegy alapján két étel elkészítése (meleg előétel, hideg előétel vagy főétel és befejező fogás, lehetőség szerint korszerű konyhatechnológia alkalmazásával), és tálalása minimum három adagban. (időtartam 120 perc, súlyarány 90%)

A vizsgafeladat időtartama: 140 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %

Írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: A szakács szakma ismeretei

A vizsgafeladat ismertetése: A központi írásbeli vizsgatevékenység magába foglalja az ételkészítés alapjai és ételkészítési ismeretek, a gazdálkodási ismeretek (ennek részeként a szakmai számításokat) az élelmiszer ismeret és az élelmiszerbiztonsági alapismeretek keretében tanultakat az alábbi arányok szerint:

ételkészítés alapjai 20 %

ételkészítési ismeretek 15 %

gazdálkodási ismeretek 35 %

élelmiszerismeret 20 %

élelmiszerbiztonsági alapismeretek 10 %

A vizsgafeladat időtartama: 180 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Konyhai ismeretek

A vizsgafeladat ismertetése: Központi tételsor alapján a technológiai ismeretekből és egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó ételek készítésének ismertetéséből számol be, valamint szakmai szöveget fordít idegen nyelvből és idegen nyelven kommunikál a vizsgabizottsággal.

A vizsgafeladat időtartama: 55 perc (felkészülés 35 perc fordítással együtt, válaszadás 15 perc ételkészítés alapjai és ételkészítési ismeretek + 5 perc idegen nyelv). A szóbeli vizsgán belül az értékelés súlyaránya: idegen nyelv 20%, ételkészítés 80%)

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25%