SÜTŐIPARI ÉS GYORSPÉKSÉGI MUNKÁS (OKJ 21 541 02, E-000010/2013/A039)

Engedélyszám: E-000010/2013/A039

A(z) SÜTŐIPARI ÉS GYORSPÉKSÉGI MUNKÁS (OKJ 21 541 02, E-000010/2013/A039) szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A sütőipari üzemekben irányítással sütőipari termékek előállításában vesz részt.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • felkészülni a munkára
  • előkészíteni a munkafolyamatokat
  • alapméréseket végezni
  • eszközöket használni, gépeket kezelni
  • munkavédelmi előírásokat betartani
  • irányítással feldolgozni a tésztát
  • kelesztésnél elhelyezni a tésztát a kelesztőben, felületkezelést végezni
  • irányítással vetési feladatokat ellátni, kisütni a termékeket
  • csomagolási feladatokat végezni
  • alapszintű adminisztrációs munkát végezni.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
34 541 05 Pék szakképesítés

A(z) SÜTŐIPARI ÉS GYORSPÉKSÉGI MUNKÁS (OKJ 21 541 02, E-000010/2013/A039) képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Iskolai előképzettség: befejezett iskolai előképzettséget nem igényel

Bemeneti kompetenciák: nincs

Szakmai előképzettség: nincs

Előírt gyakorlat: nincs

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Pályaalkalmassági követelmények: nincs

Elmélet/Gyakorlat aránya:

30%-elmélet

70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 320-480 óra

A(z) SÜTŐIPARI ÉS GYORSPÉKSÉGI MUNKÁS (OKJ 21 541 02, E-000010/2013/A039) megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

11945-16 Sütőipari alapismeretek

11919-16 Élelmiszerelőállítási alapismeretek

A(z) SÜTŐIPARI ÉS GYORSPÉKSÉGI MUNKÁS (OKJ 21 541 02, E-000010/2013/A039) komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: Valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Kenyerek és különböző termékcsoportba tartozó termékek tésztáinak feldolgozása, kelesztése és sütése, késztermék csomagolás.

A vizsgafeladat ismertetése: a munka megkezdése előtt, munkavédelmi szempontból ellenőrzi a gépeket, berendezéseket, eszközöket. A kenyerek és a különböző termékcsoportokba tartozó termékek tésztáit osztja, pihenteti, formázza. Kezeli a tésztafeldolgozás gépeit. A termékeket kelesztő eszközre helyezi. Sütés előtt megfelelő vetés előkészítési műveleteket végez. A megkelt félkész-terméket kemencébe helyezi. Termékeket kisüti és kezeli. Készárukezelést végez. Készterméket csomagol.

A vizsgafeladat időtartama: 210 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 100%