PÉK

Engedélyszám: E-000010/2013/A037

A(z) PÉK szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A pék képes együttműködve munkahelyi vezetőivel, szakemberekkel, munkavállalókkal, bármely sütőipari termék kiváló minőségű előállítására úgy kisüzemben, mint nagyüzemben. A gyártás előkészítését követően (felkészül a munkára, előkészíti a munkafolyamatokat, alapméréseket végez) a kenyerek készítéséhez és a péksütemények-finom pékáruk gyártásához (vizes, tejes, dúsított, tojással dúsított, omlós, leveles, egyéb) tésztát készít, majd azt feldolgozza. Mézes tésztát készít, majd azt feldolgozza. Finom pékárukhoz tölteléket készít. A feldolgozott tésztát keleszti, vetés előkészítő műveletet végez, majd beállítja a sütési paramétereket és a megkelt félkész-terméket kemencébe helyezi. Mézes tésztát formázza és előkészíti sütésre. Ellenőrzi a sütés folyamatát. Befejező műveleteket végez. A készterméket megfelelő módon tárolja, minősíti és készíti elő szállításra. Munkavégzése során eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet és betartja az egyes tevékenységekre vonatkozó (minőségi, élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, valamint üzemi) előírásokat. Több ízben adminisztrációs (minőségvizsgálat, gyártmánylap, anyagnorma számítás, nyomon-követhetőségi bizonylatok) munkát is végez.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

felkészülni a munkára

előkészíteni a munkafolyamatokat

alapméréseket végezni

eszközöket használni

gépeket kezelni

berendezéseket üzemeltetni

befejező műveleteket végezni

tésztát készíteni

tölteléket készíteni

feldolgozni a tésztát

tésztát keleszteni

tésztát sütni

tészta felületét kezelni

mézeskalácsot készíteni és díszíteni

betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat

adminisztrációs munkát végezni.

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
21 541 02 Sütőipari és gyorspékségi munkás részszakképesítés

A(z) PÉK képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

Szakmai előképzettség: nincs

Előírt gyakorlat: nincs

Pályaalkalmassági követelmények: nincs

Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/Gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 960-1440 óra

A(z) OKJ 34 541 05 azonosító számú, PÉK megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

10937-12 Előkészítő és befejező műveletek

10934-12 Mérések, dokumentálás, gazdálkodás

10938-12 Tésztakészítés

10939-12 Tésztafeldolgozás

10940-12 Kelesztés, vetés-előkészítés

10941-12 Sütés

10942-12 Mézeskalács készítés

11497-12 Foglalkoztatás I.

11499-12 Foglalkoztatás II.

11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

A(z) PÉK komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: Valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység

A.) A vizsgafeladat megnevezése: Kenyerek vagy különböző termékcsoportba tartozó termékek készítése

A vizsgafeladat ismertetése:

A következő feladatok közül egy tevékenység végrehajtása:

  • Kenyérféléket gyárt közvetlen vagy közvetett technológiával többféle tömegben és alakkal. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.
  • Péksüteményeket gyárt egy adott tésztacsoportból legalább hármféle különböző tömeggel vagy alakkal. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.
  • Finom pékárut gyárt egy adott tésztacsoportból legalább kettőféle különböző tömeggel vagy alakkal. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.
  • Különleges táplálkozási igényt kielégítő terméket készít rendelkezésre bocsátott anyagösszetétel alapján. Ellenőrzi és minősíti az elkészült késztermékek tömegét és érzékszervi tulajdonságait a vonatkozó jogszabályi előírások alapján. Egyfajta készterméket szakszerűen csomagol. Munkája során betartja a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.

A gyakorlati tételsornak a felsorolt termékcsoportokat le kell fednie.

A vizsgafeladat időtartama: 300 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60%

B.) A vizsgafeladat megnevezése: Mézeskalács készítés

A vizsgafeladat ismertetése: mézeskalács tésztát feldolgoz, süt és díszít. Készterméket érzékszervileg minősít.

A vizsgafeladat időtartama: 180 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

Írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Komplex pék írásbeli vizsgafeladat

A vizsgafeladat ismertetése: Az írásbeli vizsga komplex feladat, amely négy részből áll:

  • szakmai számítások elvégzése 20%
  • nyersanyag tulajdonságok, technológiai szakaszok és lejátszódó folyamatok ismertetése, 60%
  • rajz vagy kép alapján az adott gép vagy berendezés kezelése, munkavédelme, higiéniája, 15%
  • gazdálkodási és fogyasztóvédelmi ismeretek 5%

A vizsgafeladat időtartama: 180 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15%

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat ismertetése: Sütőipari termékek gyártástechnológiája, élelmiszerelőállítás higiéniája és munkavédelme. A vizsgafeladat végrehajtásakor a különböző termékcsoportba tartozó termékek gyártástechnológiájáról és az élelmiszerek előállításánál alkalmazott higiéniai vagy munkavédelmi előírásokról ad számot a vizsgázó.

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 15%