KONYHAI KISEGÍTŐ (OKJ 21 811 01, E-000010/2013/A023)

Engedélyszám: E-000010/2013/A023

A(z) KONYHAI KISEGÍTŐ (OKJ 21 811 01, E-000010/2013/A023) szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A konyhai kisegítő alapvető feladata a szakács munkájának segítése, kiegészítése. Munkaterülete a konyha és helyiségei. Előkészíti a tevékenységéhez szükséges gépeket, berendezéseket, eszközöket, anyagokat, gondoskodik a tisztántartásukról. Fenntartja a konyha rendjét, takarít, mosogat, az ételek jellegének megfelelően előkészíti a nyers- és félkész anyagokat. Alkalmazza a konyhatechnológiai műveleteket.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • szakács felügyelete mellett végezni munkáját
  • ételeket készíteni
  • szükség esetén tálalni: leveseket, levesbetéteket, salátákat, salátaönteteket, főzelékeket
  • Tevékenységét a higiéniai előírások, HACCP szabályainak, valamint a munkavédelmi és tűzrendészeti szabályok betartásával végzi.

A(z) KONYHAI KISEGÍTŐ (OKJ 21 811 01, E-000010/2013/A023) képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Iskolai előképzettség: befejezett iskolai végzettséget nem igényel

Szakmai előképzettség: nincs

Előírt gyakorlat: nincs

Pályaalkalmassági követelmények: nincs

Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/Gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Maximális óraszáma: 240-360 óra

A(z) KONYHAI KISEGÍTŐ (OKJ 21 811 01, E-000010/2013/A023) megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem

10049-12 Konyhai kisegítés

A(z) KONYHAI KISEGÍTŐ (OKJ 21 811 01, E-000010/2013/A023) komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: Valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Ételkészítés alapjai

A vizsgafeladat ismertetése: A kihúzott tétele alapján munkatervet állít össze. A vételezési jegy alapján leves betéttel, köret, főzelék feltéttel, étel kiegészítő saláta, egyszerű tésztaétel ételcsoportokból kétféle étel elkészítése és tálalása minimum három adagban.

A vizsgafeladat időtartama: 120 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 70 %

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: ételkészítés alapjai

A vizsgafeladat ismertetése: Központi tételsor alapján a technológiai ismeretekből és egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó ételek készítésének ismertetéséből számol be.

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15perc válaszadás 15 perc)

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30 %